Tärkeintä on hyvinvointi

Share |

Keskiviikko 25.3.2015 - Pirkko Karjalainen


Mitä on hyvinvointi ? Se on muunmuassa työtä, koulutusmahdollisuuksia, turvallisuutta, terveyspalveluita tarvittaessa.

Hyinvointia ei ole kaikilla,  vaikka hyvinvointivaltiota 1960-luvulta lähtien luotiin. Itse asiassa erot ihmisten hyvinvoinnissa ovatkin kärjistyneet. Näin ei saisi olla siinä hyvinvointiyhteiskunnassa, jota itse haluan olla rakentamassa. Paljon hyvää on saatu aikaan, sen olemme ainakin me suurten ikäluokkien lapset omassa elämässämme kokeneet.

Emme voi elää sellaisessa kuvitelmassa,  että kaikkea  hyvää riittää rajattomasti.  Valtion velkaantumisen rajat tulevat vastaan.  Kuntien kantokyky samoin. Kansalainen kokee verotuksen olevan jo vähintään riittävää.  Eläkeläisistä moni kokee arjen käyvän yhä niukemmaksi.

Tässä tiukassa tilanteessako sitten pitää panna voimia ja rahaakin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen?  Siihen soteen,  jota ei näinä viimeksi kuluneina neljänä vuotenakaan saatu aikaan. Terveet, toimintakykyiset ihmiset ovat paras tae myös talouden kohentumiselle. Jotain on todella vialla, kun pienituloisin viidennes suomalaisista miehistä elää tutkimusten mukaan 12 vuotta lyhyempään kuin suurituloisin joukko.

Ikäihmisten hyvinvoinnissa näkyy sama ilmiö kuin yleisemminkin. Hyväkuntoiset,  hyvää eläkettä saavat elävät ihan elämänsä parasta aikaa. Voi matkustella,  harrastaa mieluisia asioita,  hoitaa ja kuljettaa lapsenlapsia,  tehdä vapaaehtoistyötä.  Sitten on se toinen totuus: pientä eläkettä saavat yksineläjät ja hyvin huonokuntoiset vanhukset.

Paljon puhutaan nyt johtajuudesta ja tiedolla johtamisesta.  Tietoa kyllä onkin kertynyt esimerkiksi siitä,  millaisin toimin ja palveluin ikäihmiset voivat hyvin.  Kannattaa  kuntouttaa tehokkaasti,  kannattaa kannustaa ihmisiä pitämään huolta omasta terveydestään,  kannattaa tehdä kattava selvitys vanhan ihmisen elämäntilanteesta ja tarpeista ja toteuttaa kokonaisuus.

Olen sitä mieltä, että on myös osattava ja uskallettava tehdä valintoja siitä, mihin panostetaan, mitä lisätään ja mitä karsitaan. Jonkinlaista näkemystä on jo siitä,  että päällekkäisyyksiä on vaikkapa tietojärjestelmissä. Uskalletaan sanoa,  että melkoinen joukko normeista joutaisi poistaa. Koko maata ei voida käsitellä ihan samoin menetelmin,  mutta esimerkiksi omaishoitajien tilanne on nyt  aivan liian erilainen ihan kunnasta riippuen.